home » 2012 » 12 » Högintensiv intervallträning

Högintensiv intervallträning

Posted:
2012-12-21
Tags:
träning motion

Har börjat med min egen variant av träningsformen högintensiv intervall träning den här veckan. Jeflar vad effektivt det är om hur utpumpad man känner sig efteråt är en indikation på hur bra träningen är. Konceptet är busenkelt, man varvar korta spurtar med ett par minuters återhämtning och repeterar ett fåtal gånger.

Såhär gör jag: Först 60 sekunder då jag trampar så snabbt jag kan med högsta motstånd på motionscykeln eller springer så snabbt jag kan på ett löpband. Pulsen ökar då till 170-180 slag/minut vilket är mitt max. Efter den minuten, ett par minuters vila eller sakta lunkande tills pulsen återgår till 120-130 och jag känner mig fit-for-fight. Sedan 60 sekunder på maxintensitet. Repetera sex gånger. Finns en massa guider på internet som förklarar det mycket bättre än vad jag kan.

Det låter inte så jobbigt eftersom det bara är totalt 60 * 6 sekunder, eller sex minuter som man tar i, men tro mig, det är krävande. Efter ett sånt pass är jag helt slut i kroppen och kan knappt stå på benen. Det bästa med det är att det är tidseffektivt. Ett pass tar knappt 30 minuter så det borde inte vara några problem att hinna med att träna några gånger i veckan.