home » 2016 » 02 » Bilder kan ljuga

Bilder kan ljuga

Posted:
2016-02-02
Tags:
flyktingar politik ensamkommande

Ibland säger inte en bild mer än 1000 ord. Men ibland duperar en bild mer än vad en tusenordsberättelse kan.

Saad Alsaudi var nog 14 när bilden togs. Bilden jag pratar om är den där han springer framför en grupp mellanstadieungar.

Asylsökare per capita

Det hade gått att inse direkt att det är bilden som gör att han ser äldre ut än vad han är. De förpubertala ungarna brevid, tjocka kläder och de olyckliga skuggorna orsakade av det mulna vädret som får det att se ut som han har tvådagarsstubb på kinderna.

Men det galnaste är att han inte var ensamkommande utan kom till Sverige som sexåring 2003 med sin familj. Det verkar osannolikt att hans föräldrar skulle ljugit om hans ålder bara för att han skulle få ett åldersförsprång inom ungdomsidrotten.

Dessutom tävlade han i löpning på elitnivå. Det förefaller sig otroligt att hans konkurrenter i P14-klassen skulle godtagit att de blivit slagna av någon som ser ut att vara dubbelt så gammal som de. Föräldrarna till de besegrade pojkarna skulle i allafall ha gjort uppror.